Als arbeidsongeschikten vaker opnieuw worden beoordeeld, kunnen miljoenen euro's worden bespaard. De 6500 herkeuringen die in 2013 zijn gedaan op verzoek van verzekeringsartsen leverden alleen al een besparing van 270 miljoen euro op. Dat blijkt uit berekeningen van het UWV, meldt Trouw.
Bij bijna een kwart van de mensen die in 2013 werden herkeurd ging de uitkering omlaag of werd zelfs helemaal stopgezet. Bij hen was de gezondheid namelijk verbeterd. Volgens interne berekeningen van het UWV leidt dat over een periode van 40 jaar tot een besparing van 270 miljoen euro.
Twee weken geleden meldden verzekeringsartsen al dat te weinig mensen opnieuw worden gekeurd. Ongeveer 150.000 mensen krijgen een arbeidsongeschiktheidsuitkering terwijl ze daar helemaal geen recht op hebben. Volgens Novag, de vakvond van de verzekeringsartsen, wordt het merendeel van de arbeidsongeschikten jarenlang, en soms wel tien jaar, niet herkeurd nadat ze (deels) zijn afgekeurd. Omdat veel mensen in de tussentijd herstellen, krijgen ze ten onrechte een uitkering.
Minister Asscher van Sociale Zaken heeft een onderzoek aangekondigd. De verzekeringsartsen van het UWV willen meer herkeuringen, maar Asscher vindt dat veel geld kosten. Eén herkeuring kost ongeveer duizend euro. "Ze moeten dus effectief en efficiënt worden ingezet. Je moet steeds kijken waar het wat oplevert", zegt de minister telkens tijdens Kamerdebatten.
© Nationale Zorggids