Het ministerie van Defensie heeft op drie oud-marineschepen asbest aangetroffen. Recentelijk bleek ook al asbest op de onderzeeër Tonijn aanwezig te zijn. De GGD onderzoekt per medewerker of er sprake is van een verhoging van het gezondheidsrisico als gevolg van blootstelling aan de asbest. Dit meldt De Telegraaf.
NZG
Onderzoek naar asbestblootstelling personeel marineschepen
-Op woensdag schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) dat op de schepen de Schorpioen, de Crijnssen en de Mercuur asbest is aangetroffen. De oud-marineschepen zijn allemaal in bruikleen gegeven en worden niet meer gebruikt door de marine zelf. Tijdens onderzoek werd in het voormalige torpedohulpschip de Mercuur asbest gesignaleerd op meerdere kleefmonsters (op materiaal) en bij twee luchtmonsters. De Schorpioen en de Crijnssen testten alleen positief op de kleefmonsters.
De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) zegt dat de gezondheidsrisico's voor het publiek verwaarloosbaar zijn. Er is echter een onderzoek gestart naar de gezondheidsrisico's voor medewerkers die op de schepen hebben gewerkt. “De verhoging van het risico is afhankelijk van de duur en de werkzaamheden die zijn verricht”, aldus de GGD. Per individueel geval wordt dit nader onderzocht.
Eerder werd al op de onderzeeër Tonijn, die in het Marinemuseum in Den Helder ligt, asbest gevonden. Ook de Schorpioen en de Crijnssen zijn in het bezit van het Marinemuseum. De Mercuur is in Scheveningen afgemeerd. Inmiddels is de Schorpioen al gesaneerd en zijn de saneringswerkzaamheden aan de Crijnssen gestart. Of de Mercuur gesaneerd wordt, is nog niet bekend, aldus Hennis.
© Nationale Zorggids