De afdeling Orthopedie van het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft een nieuwe behandelmethode uit Zwitserland overgenomen voor de behandeling van gescheurde kruisbanden in de knie. Bij deze methode wordt de gescheurde kruisband niet verwijderd en vervangen, maar gerepareerd. Dat meldt het HagaZiekenhuis.
Normaal gesproken wordt een patiënt met kruisbandletsel naar de fysiotherapeut gestuurd. De bedoeling is vervolgens om via krachttraining de bovenbeenspieren op te trainen, zodat de spieren de functie van de voorste kruisband kunnen opvangen. Mocht dat geen succes hebben, dan is een operatie noodzakelijk. Over het algemeen wordt er een hamstringpees uit het bovenbeen gehaald en in de knie gezet. Die pees is, na minimaal een halfjaar revalidatie, geschikt om te functioneren als nieuwe voorste kruisband.
Een nadeel van deze methode is dat sporters, vooral voetballers en hockeyers, explosiviteit inleveren door het ontbreken van een hamstringpees. Een andere methode is dat de patellapees uit de knie wordt gebruikt als nieuwe voorste kruisband, maar deze methode levert vaak meer irritatie in de knie op.
Bij de nieuwe methode uit Zwitserland maken de orthopedisch chirurgen gebruik van ‘reparatie’ van de gescheurde kruisband. De band wordt tijdelijk ondersteunt door een implantaat dat bestaat uit touw dat verankerd is in een schroefveersysteem onder de knie. Deze implantaat functioneert als een soort brace die de gescheurde deeltjes op de goede plek houdt, waardoor ze tegen elkaar aan blijven zitten en op een natuurlijke manier aan elkaar kunnen groeien.
“Het is veel mooier om de eigen gescheurde kruisband te repareren, omdat de eigen aanhechtingspunten aan het bot worden behouden”, zegt orthopedisch chirurg Niels Baas van het HagaZiekenhuis. "Een belangrijke voorwaarde is dat de operatie binnen drie weken na het afscheuren moet plaatsvinden, omdat het lichaam anders zelf de resten van de voorste kruisband opruimt.”
Volgens Baas gaat de revalidatie na deze behandelmethode sneller. Normaal gesproken moeten sporters, op welk niveau ze ook actief zijn, minimaal een halfjaar revalideren. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel sneller men herstelt.
© Nationale Zorggids
Deze nieuwe techniek wijkt af van de richtlijn " voortse kruisbandletsel" van de nederlandse orthopeden, chirurgen, sportartsen en fysiotherapeuten. Misschien heeft het de toekomst, maar het is voorlsnog een experimantele therapie. Patienten dienen hiervan op de hoogte te worden gebracht tevoren.
Goedendag, mijn zoon van 14 heeft 5 maanden geleden met voetbal zijn voorste kruisband gescheurd. Er is een mri gemaakt en daaruit blijkt dat hij nog in de groei is. Dit laatste is een reden om niet te opereren. Is het mogelijk om met de nieuwe behandelmethode wel al een operatie te kunnen ondergaan? Of moet hij voor deze methode ook uitgegroeid zijn? Met vriendelijke groet, Miranda Beijer