Ongeveer zestig sportieve gynaecologen en patiënten uit Groningen en Amsterdam stappen zaterdag 27 september op de fiets naar Zwolle. De tocht sluit aan bij de Globe-athon, waarbij deelnemers in tachtig landen aandacht vragen voor gynaecologische kankers. Een groeiend aantal vrouwen en gezinnen wordt jaarlijks getroffen door deze vorm van kanker. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Artsen, patiënten en verpleegkundigen van het Centrum voor Gynaecologische Oncologie Noordoost Nederland (samenwerking van UMCG, Medisch Spectrum Twente en Isala) fietsen zaterdag 27 september gezamenlijk naar Isala in Zwolle. De start is om 8.30 uur vanaf het UMCG. Vanuit Amsterdam begint de tocht op dezelfde tijd van het terrein van het AMC. Beide fietsploegen moeten een etappe afleggen van ruim honderd kilometer. De verwachte aankomsttijd in Zwolle is ongeveer om 16.30 uur. Daar wordt symbolisch de fakkel voor de organisatie van dit evenement overgedragen van Amsterdam aan Groningen.
In Nederland kregen in 2011 bijna 4500 vrouwen te maken baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, eierstokkanker of vulvakanker, van wie 1900 vrouwen stierven. De stijging in aantal patiënten in Nederland wordt veroorzaakt enerzijds door de toenemende vergrijzing en anderzijds door een toename van het aantal patiënten met baarmoederkanker vanwege obesitas. Eierstokkanker en vulvakanker kennen geen duidelijke aanwijsbare oorzaak. Het zogeheten HPV-virus speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van baarmoederhalskanker.
© Nationale Zorggids