Normal_download

(Novum) - Zes middelgrote ziekenhuizen lopen miljoenen euro's aan compensaties mis, omdat ze definitief niet in aanmerking komen voor een overheidsregeling. De ziekenhuizen verloren deze maand een reeks rechtszaken tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB). Dat meldt RTL Z dinsdag na gesprekken met betrokken partijen.

De ziekenhuizen probeerden aanspraak te maken op een overgangsregeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarmee zouden zij sommige indirecte bouwkosten uit het verleden versneld kunnen afschrijven - en dus in feite vergoed krijgen. Het gaat onder meer om kosten voor planningen, vergunningen en architecten.

De NZa oordeelde eerder echter dat zeven instellingen geen aanspraak konden maken op de regeling, omdat de ziekenhuizen de kosten in het verleden op een verkeerde manier in de boeken hebben gezet. De ziekenhuizen besloten daarop in beroep te gaan bij het CBB, maar die gaf de zorgautoriteit in zes gevallen toch gelijk.

Tot de verliezers behoren onder meer Ziekenhuisgroep Twente in Almelo, het Lucas Andreas in Amsterdam en het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp. Zij lopen flinke bedragen mis, zo stelt Jaap Sijmons, advocaat van drie van de ziekenhuizen. "Soms gaat het om miljoenen, maar het kan oplopen tot tientallen miljoenen."

Sijmons wijst er tegen RTL Z echter op dat juist 'de gehoorzamen gestraft' worden. De gedupeerde ziekenhuizen hadden de kosten namelijk in de boeken gezet als materiële bezittingen, volgens Sijmons boekhoudkundig juist. Andere ziekenhuizen hadden de kosten juist als niet-materiële bezittingen opgevoerd en kregen daardoor wel compensatie van de NZa.

De advocaat denkt echter niet dat de ziekenhuizen door het mislopen van de miljoenen op de fles gaan. "Een paar miljoen is wel te dragen", stelt hij. "Maar in de zwaardere gevallen heb je wel een ernstig probleem dat opgelost moet worden."