Onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC hebben in het bloed van allergiepatiënten voor het eerst de cellen weten te isoleren die maken dat zij ziek worden van onschuldige stoffen zoals pollen en kattenharen. De vondst van de allergiecellen zet de deur open naar betere behandelingen van bijvoorbeeld astma en hooikoorts, zo meldt de Volkskrant.
Allergie is een heftige reactie van het immuunsysteem op relaties onschuldige stoffen in de lucht, in voedsel of op de huid. Hierdoor ontstaan ziekten als astma, eczeem, hooikoorts en voedselintolerantie. Ongeveer een derde van de bevolking heeft last van allergie, maar er is nog steeds weinig bekend over hoe de aandoening ontstaat en waarom de bestaande behandelingen zo matig werken.
Op de afdeling immunologie van het Erasmus MC is nu een techniek ontwikkeld waarmee de afweercellen beter zichtbaar worden. Hiermee is een belangrijke stap gezet op de weg naar betere behandelingen van allergie. Onderzoeker Menno van Zelm: 'Als we deze cellen niet in handen hebben, zullen we de antwoorden waarschijnlijk nooit vinden'.
© Nationale Zorggids