Het Radboudumc in Nijmegen is begonnen met het testen van een vaccin tegen erfelijke darmkanker. Dat meldt de NOS.
Negen mensen met het zogenoemde Lynch-syndroom, de meest voorkomende vorm van erfelijke darmkanker, zijn al gevaccineerd met gemanipuleerde eigen afweercellen (immuuntherapie). Later dit jaar komen daar nog elf patiënten bij. Met de nieuwe behandeling hoopt het het Radboudumc darmkanker te voorkomen, of in elk geval de ontwikkeling daarvan te vertragen.
Mensen met het Lynch-syndroom hebben een foutje in hun DNA waardoor ze een grote kans lopen om darmkanker te krijgen. 'Van alle mensen die darmkanker krijgen, heeft 5 procent het Lynch-syndroom', zegt onderzoeksleider Nicoline van Hoogerbrugge. Mensen met dat syndroom hebben tot zeventig procent kans om voor hun zeventigste levensjaar darmkanker te ontwikkelen. Van alle darmkankerpatiënten overlijdt bijna de helft aan de ziekte.
Immuuntherapie is een behandeling om het eigen immuunsysteem van patiënten te stimuleren om de ziekte aan te pakken. Bij immuuntherapie worden geen chemische stoffen gebruikt, hetgeen wel het geval is bij chemotherapie. In 2013 werd immuuntherapie door het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science betiteld als 'de doorbraak van het jaar'.
© Nationale Zorggids