LEIDEN (Novum) - Een 35-jarige professor die in België sjoemelde met onderzoek naar een middel tegen epilepsie was tot eind vorig jaar gastmedewerker van de Universiteit Leiden. "Hij was hier geen professor. Hij was hier soms enkele dagen tot enkele weken om onderzoek te doen", zegt een woordvoerder van de universiteit vrijdag. Zij benadrukt dat hij geen contract of aanstelling had.
De farmacoloog ontwikkelde in Leiden bij het Academic Center for Drug Research een wiskundig model om biologische systemen en de werking van medicijnen in kaart te brengen. Hij publiceerde een artikel op basis van zijn eigen proefschrift.
In februari kreeg de Universiteit Leiden van de Vrije Universiteit in Brussel te horen dat de man had gefraudeerd. Sinds december kwam de man al niet meer in Leiden. Zijn artikel is nog eens gecontroleerd, maar met de data bleek volgens de woordvoerder niets mis. Een ander artikel was een reviewartikel, een overzicht van het artikel van iemand anders.
"We hebben hem eigenlijk in die twee jaar nauwelijks gezien. Dat is overigens niet ongebruikelijk voor gastmedewerkers." De farmacoloog heeft volgens de woordvoerder in Leiden 'nooit een student van dichtbij gezien'.
De Belgische krant De Standaard schrijft dat de farmacoloog in Brussel aan een medicijn tegen epilepsie werkte. Hij leek een jong talent en had een aanstelling als zelfstandig onderzoeker gekregen. De professor gaf slechts sporadisch les. Toen het medicijn niet bleek te werken, vreesde hij volgens de krant zijn financiering te verliezen en verzon hij een effect.
Aan de studie werkten ook masterstudenten mee. Toen hun onderzoek andere resultaten gaf, probeerde de professor die te verdraaien en liep hij tegen de lamp. Op 22 januari werd hij ontslagen. De grote druk die op de schouders van jonge onderzoekers rust zou een belangrijke rol hebben gespeeld in de affaire.