AMSTERDAM - Op het moment van opname is één op de vier patiënten ondervoed, zo blijkt uit onderzoek van de afdeling Diëtetiek van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, zo meldt het ziekenhuis vandaag op de Dag van de Ondervoeding.
De dag is door de Stichting Eerstelijns Ondervoedings Instituut (EOI) georganiseerd om extra aandacht te vragen voor het probleem van ondervoeding in de gezondheidszorg. Ter gelegenheid daarvan zullen de diëtisten van het OLVG vandaag alle patiënten die zijn opgenomen trakteren op een extra eiwitrijke snack van de lunch. Ook krijgt elke patiënt een informatiekaartje over ondervoeding.
“De ondervoeding ontstaat thuis, vaak als gevolg van een aandoening”, zegt Ginette van Lienen, diëtiste in het ziekenhuis.
Het voorkomen van ondervoeding is erg belangrijk omdat deze patiënten na een ziekte minder snel kunnen herstellen. Goed gevoede patiënten voelen zich niet alleen beter, het zorgt tegelijk ook voor een forse besparing in de gezondheidszorg.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz