In Nederland kunnen ruim 40.000 kinderen niet meer thuis wonen. Bijvoorbeeld door gedragsproblemen, problemen met de opvoeding of andere complexe zorgvragen. Als alternatief voor opvang in een tehuis zijn er gezinshuizen. Hier kunnen uithuisgeplaatste kinderen zo normaal, warm en liefdevol mogelijk opgroeien onder professionele begeleiding van gezinshuisouders. Wil je een gezinshuisouder worden of ben je benieuwd wat een gezinshuis precies inhoudt? Lees dan snel verder.
Gezinshuisouder worden? Dit doe je in een gezinshuis
Een gezinshuis is een kleinschalige, huiselijke woonvorm waarin kwetsbare kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, worden opgevangen door een gezinshuisouder. Het doel van gezinshuizen is om de kinderen, ondanks hun problematiek, een zo normaal mogelijke jeugd te bieden met de aandacht die zij nodig hebben. Wil je gezinshuisouder worden, dan neem je de dagelijkse zorg van de kinderen op je en bied je structuur, veiligheid en een liefdevolle omgeving. Naast het gewone gezinsleven, begeleid je de kinderen tijdens hun behandeling en de vormgeving van hun contact met ouders. Dit alles gebeurt in samenwerking met professionals zoals psychologen, therapeuten en andere zorgverleners.
Het verschil tussen een pleeggezin en een gezinshuis
Anders dan in een pleeggezin, waar vaak één of twee kinderen worden opgevangen, kunnen in een gezinshuis meerdere kinderen tegelijkertijd wonen. Kinderen in gezinshuizen hebben meestal complexe zorg nodig door hun traumatische achtergrond. Gezinshuisouder worden betekent dan ook dat je professioneel wordt opgeleid om dit soort kinderen goed te kunnen begeleiden en verzorgen. Voor de zorg die je biedt, ontvang je een vergoeding.
Gezinshuisouder worden: aan welke eisen moet je voldoen?
Gezinshuisouder worden betekent dat je bepaalde eigenschappen en vaardigheden moet bezitten. Kinderen in gezinshuizen hebben veel ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt en hebben iemand nodig die hen begrijpt en ondersteunt. Het is daarom belangrijk dat je geduldig, empathisch en flexibel bent en structuur kunt bieden zodat de kinderen zich veilig en geborgen voelen. Van een gezinshuisouder wordt verwacht dat hij/zij investeert in de samenwerking met ouders.
Hiernaast zijn er nog aantal formele eisen waaraan je moet voldoen:
- Opleiding en ervaring: Je moet een relevante opleiding hebben afgerond, zoals social work, pedagogiek of een vergelijkbare richting.
- Leeftijd: Je bent minimaal 21 jaar oud.
- Screening: Je doorloopt een screeningproces waarbij je wordt beoordeeld op je geschiktheid en motivatie om gezinshuisouder te worden.
- Verklaring Omtrent Gedrag (VOG): Je moet een geldige VOG kunnen overleggen.
- Woonruimte: Je beschikt over voldoende ruimte en voorzieningen om meerdere kinderen op te vangen. Ieder gezinshuiskind heeft recht op zijn eigen kamer.
- Gezondheid: Je bent fysiek en mentaal gezond om de verantwoordelijkheden als gezinshuisouder aan te kunnen.
- Trainingen: Je bent bereid om trainingen en cursussen te volgen die relevant zijn voor het werk als gezinshuisouder.
Meer informatie over gezinshuisouder worden?
Heb je een groot hart voor kinderen en wil je het verschil maken door gezinshuisouder te worden? Stap dan voor meer informatie naar een gespecialiseerde organisatie, zoals Parlan. Zij bieden professionele ondersteuning en begeleiding aan (toekomstige) gezinshuizen en gezinshuisouders en vertellen je graag meer over dit betekenisvolle werk.