Pas in 2027 met nieuw Hoofdlijnenakkoord krijgt ouderenzorg weer geld erbij

In 2027 komt er pas weer structureel meer geld bij voor de ouderenzorg. De bezuinigingen die voor 2025 geschrapt zouden zijn, zijn enkel uitgesteld naar het jaar erop. Dit heeft staatssecretaris Vicky Maeijer voor Langdurige Zorg laten weten in het debat over de ouderenzorg. Voor de PVV is het winst dat de bezuinigingen pas later worden uitgevoerd. Dit meldt Skipr. 

Volgens de oppositiepartijen leidt het uitstel van de bezuinigingen enkel tot meer onzekerheid in de ouderenzorg. Een teruggedraaide bezuiniging zou bovendien niet als winst gezien moeten worden. De ouderenzorg heeft structureel meer geld nodig. Pas als dat bereikt is, is er sprake van een overwinning. Maar volgens Maeijer had de oppositie de verwachtingen moet bijstellen, aangezien er nog geen geldboom beschikbaar is gekomen voor het ministerie van Volksgezondheid. Desondanks gaf ze later toe dat de keuze inderdaad politiek was ingegeven.

Hoofdlijnenakkoord ouderenzorg 2027

Maeijer wil dat de ouderenzorg er vanaf 2027 structureel 600 miljoen euro bij krijgt. Hoe dit wordt ingevuld staat in het Hoofdlijnenakkoord voor dat jaar. Eind dit jaar heeft VWS de contouren hiervoor klaarstaan zodat zorgkantoren deze voor hun zorginkoop voor 2026 kunnen inzetten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky