Zevenduizend Nederlanders zijn in 2023 overleden aan de gevolgen van een val. Dat is een toename van 12 procent ten opzichte van 2022 en bijna vier keer zo veel als 20 jaar geleden. Het sterftepercentage door een accidentele val is vooral toegenomen onder 90-plussers en mensen met een Wlz-zorgbehoefte. Dit meldt het CBS.
Een accidentele val is wanneer iemand per ongeluk valt, struikelt of uitglijdt. Als iemand binnen dertig dagen daarna als gevolg daarvan komt te sterven, is er sprake van overlijden door een accidentele val. Gemiddeld stierven dagelijks 19 mensen na een accidentele val in 2023. Het belangrijkste letsel was een gebroken heup. In 25 procent van de gevallen was er sprake van hoofdletsel. Bij ongeveer 4 procent van alle overledenen in Nederland is de doodsoorzaak een accidentele val.
Vooral vrouwen
Vooral vrouwen van 80 jaar en ouder komen te overlijden door een valongeluk. Van de mensen die stierven door een accidentele val was bij de tachtigers 60 procent een vrouw en bij de 90-plussers was dit zelfs 75 procent. De gemiddelde leeftijd bij overleden door een val was vorig jaar 82 jaar bij mannen en 87 jaar bij vrouwen.
Wet langdurige zorg
4.500 van de zevenduizend mensen die vorig jaar overleden door een val, kregen zorg vanuit de Wet langdurige zorg - 86 procent woonde in een zorginstelling. In 2023 was er bij 7 procent van alle overlijdens in een Wlz-zorginstelling sprake van een accidentele val. Twaalf jaar daarvoor ging het nog om 3 procent. Het aantal dodelijke valongelukken onder mensen met Wlz-zorg thuis, steeg van 3 procent in 2015 naar 5 procent in 2023.
Deze week is het Valpreventieweek. Lees in dit artikel meer over wat de week inhoudt en wat ouderen kunnen doen om een val te voorkomen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky