Baby’s en jonge kinderen kunnen ernstig ziek worden van mazelen en kinkhoest. Ouderen zijn hier echter ook heel gevoelig voor, maar daar gaat op dit moment weinig aandacht naar uit. Moeten ouderen ook weer prikjes tegen kinkhoest en mazen krijgen? Als het aan immunoloog Dimitri Diavatopoulos van het Radboudumc ligt, wel. Collega Debbie van Baarle is voorstander van een Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen. “Eigenlijk moeten we toewerken naar een levensloopvaccinatie.” Dit melden NPO Radio1 en EenVandaag.
Vier baby’s zijn in februari en maart overleden aan de gevolgen van kinkhoest. Daar is in de media veel aandacht voor. Maar ook zeker twee ouderen hebben een besmetting met kinkhoest niet overleefd. Immunologen willen dat hier meer aandacht voor komt en denken dat bescherming van ouderen veel ziektelast onder deze groep kan voorkomen. “Als je ouderen kunt beschermen door een vaccin aan te bieden, dan heeft dat denk ik heel veel directe gezondheidswinst”, zegt Diavatopoulos.
Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen
Ook collega Debbie van Baarle van het UMCG is voorstander van een Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen. Zij zijn extra kwetsbaar voor ziekten als kinkhoest en mazelen omdat hun immuunsysteem door veroudering verslechtert. En daarom hebben zij volgens de immunoloog een extra steuntje in de rug nodig in de vorm van vaccinatie. En dan doelen zij en Diavatopoulos ook op pneumokokken, griep, gordelroos en het RS-virus. Allemaal ziekten waar ouderen ernstig ziek van kunnen worden. Voor 60-plussers is er al een gratis pneumokokkenvaccinatie en griepprik. Het vaccin tegen gordelroos wordt nog niet vergoed vanwege de hoge kosten.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky