Het aantal ouderen met een rijbewijs is in tien jaar tijd toegenomen met 45 procent. Niet alleen omdat er meer ouderen zijn, maar ook omdat deze groep vaker een rijbewijs heeft. Zo’n 2,8 miljoen 65-plussers in Nederland hebben een autorijbewijs. Als het aan verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen ligt, wordt de verplichte keuring voor 75-plussers steviger. De huidige keuring noemt hij een flop. Dit meldt ANBO-PCOB.
De rijbewijskeuring die ouderen nu moeten ondergaan zodra ze 75 zijn, is volgens Tertoolen lang niet stevig genoeg. Een arts controleert of ze nog nummerborden kunnen lezen, goed genoeg kunnen horen en of hun algemene gezondheid genoeg is om te kunnen autorijden. Bij een uitgebreidere keuring gaat en arts met een oudere in gesprek over zijn rijvaardigheid en kan bijvoorbeeld besloten worden een extra spiegel aan de auto toe te voegen omdat diegene niet meer goed over zijn schouder kan kijken.
Opfriscursus ouderen
Ook ANBO-PCOB denkt dat de rijbewijskeuring niet meer afdoende is en dat alle ouderen op een gegeven moment een opfriscursus moeten doen. Ouderen die niet zeker weten of ze nog goed kunnen rijden, zouden zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen, bijvoorbeeld door hierover te praten met hun kinderen. Woordvoerder Eline Maarse van ANBO-PCOB denkt echter niet dat ouderen groot verkeersrisico zijn. “Er zijn twintigers die als bezetenen rijden. Mensen worden ouder en blijven langer vitaal. Het is niet zo dat 75-plusers sowieso kwetsbare vogeltjes zijn.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky