Normal_ouderen_bejaarden_cursus_computer

Ruim een derde van de 75-plussers gebruikt geen internet en dreigt daardoor buiten de boot te vallen. Immers, steeds vaker gaat de maatschappij ervan uit dat men internet heeft en zodoende zaken thuis kan regelen. Seniorenorganisatie KBO-PCOB vroeg ouderen naar hun redenen om niet te internetten. Bijna duizend van hen stuurden antwoorden terug. Zo’n vier op de tien ouderen gebruikt geen internet omdat ze het te moeilijk vinden. Anderen vinden zichzelf er te oud voor of denken het niet meer te kunnen doen wegens hun fysieke gesteldheid. Dit meldt KBO-PCOB. 

Ouderen internet te moeilijk vinden, zien zichzelf vaak als te dom omdat ze bijvoorbeeld alleen lagere school hebben gevolgd. Maar ook hogeropgeleiden hebben er problemen mee. “Als academicus én digibeet met een WAO-uitkering verkeer ik in een chronische staat van wanhoop en onmacht, doordat ik geen grip heb op het maatschappelijke leven. Vooral bij instanties waar overal telefoonnummers ontbreken”, zegt een respondent. Toch zegt drie op de tien digibete senioren dat ze het internet niet nodig hebben en alles nog met papier en telefoon regelen.

Ouderdom en fysieke gesteldheid worden obstakels 

Van de senioren die wel online zijn, verwacht maar 75 procent dat internetten in de toekomst voor hen steeds moeilijker wordt. Onder meer ouderdom en fysieke gesteldheid spelen daarin een rol. En dat blijkt ook uit de groep 80-plussers: zij vinden vaak dat ze te oud zijn om te internetten.

Bij de online senioren neemt de internetvaardigheid met de jaren af. Zestigers durven hun handigheid nog een 9 te geven, maar bij 75 jaar zakt dat al naar een 5. De redenen: het bedienen wordt te moeilijk, gezondheidsproblemen en er is niemand meer om hen te helpen.

Een kleine groep ouderen (7 procent) zegt problemen te hebben met het internet omdat ze niet meer goed kunnen zien en hun oog-handcoördinatie er op achteruit is gegaan. Van de online senioren die denken dat ze in de toekomst geen gebruik meer van het internet kunnen maken, verwacht bijn drie op de tien dat dit komt door gezondheids- en fysieke problemen. 

Door: redactie Nationale Zorggids