Normal_abena

Wellicht heb je direct of indirect te maken met incontinentie. Men spreekt van incontinentie wanneer iemand minimaal tweemaal per maand ongewild urine en/of ontlasting verliest. Veel mensen hebben er last van. Vooral vrouwen kennen de problematiek. Mocht je ermee te maken hebben dan ben je daarin zeker niet alleen, zo'n driekwart van de vrouwen is incontinent.

Oorzaken

Incontinentie kent verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is verzwakking of beschadiging van de bekkenbodemspieren. Dit kan bijvoorbeeld komen door zwangerschap, bevalling, hormonale veranderingen in de overgang of een prostaatoperatie. Ook neurologische problemen kunnen incontinentie veroorzaken. Daarnaast is er functionele incontinentie. Dit houdt in dat je door een lichamelijke beperking niet op tijd het toilet kan bereiken.

Taboes

Wanneer je te maken hebt met incontinentie, komen daarbij vaak gevoelens van schaamte en stress om de hoek kijken. De angst bestaat dat anderen je onaangenaam vinden ruiken. Zelfs de partner wordt soms niet op de hoogte gesteld van incontinentieproblematiek. De stap naar een hulpverlener is soms te groot en wordt lang uitgesteld. Ook ligt het gevaar van een sociaal isolement op de loer. Misschien ben je gestopt met sporten of kom je helemaal niet meer buitenshuis. Het is niet nodig om met incontinentieklachten rond te blijven lopen.

Oplossingen

In de meeste gevallen is er iets aan jouw incontinentieproblemen te doen. Zo kunnen bekkenbodemfysiotherapie, medicijnen en in sommige gevallen een operatie uitkomst bieden. Wanneer een behandeling niet mogelijk is, kan betrouwbaar incontinentiemateriaal uitkomst bieden. Goed incontinentiemateriaal voorkomt lekkages, voelt zacht aan, voorkomt huidproblemen en houdt nare geurtjes tegen. Een huisarts of specialist kan je een indicatie geven voor dit materiaal, zodat het door de zorgverzekeraar wordt vergoed.

Innovatie

De ontwikkeling van incontinentiemateriaal staat niet stil. In samenwerking met enkele zorginstellingen is de e-health luier ontwikkeld. Met name mensen die bedlegerig zijn zullen baat hebben bij deze luier. Sensoren in de luier geven aan wanneer deze vol is en dus verschoond moet worden. De sensoren geven hun informatie door aan een app. Deze luier maakt onnodige, tijdrovende verschoningen verleden tijd. Dit brengt verlichting voor het zorgpersoneel en een hogere mate van menswaardigheid voor de patiënt (van den Boom, 2017).

(Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Abena.nl)