Het drankje Souvenaid kan de claim om beginnende Alzheimer tegen te gaan niet helemaal waarmaken. Dat blijkt uit internationaal onderzoek waar ook Nederland aan deelnam. Het drankje dat dagelijks gedronken moet worden, heeft weinig effect als middel tegen de hersenziekte. Hoewel de groep gebruikers iets beter scoorde op de vragenlijst die dementie kan voorspellen dan de groep die een placebo kreeg, was er wat betreft uitgevoerde testen geen significant verschil te zien tussen de groepen. Dit meldt NU.nl.
Nutricia heeft de drank op de markt gebracht met het idee dat extra mineralen en vitaminen de ziekte tegen zou kunnen gaan. Aan het onderzoek deden 311 patiënten met beginnende Alzheimer mee. De helft daarvan kreeg Souvenaid voorgeschreven, de andere helft kreeg een placebo. De vitaminen en mineralen zouden er mogelijk voor hebben gezorgd dat de hippocampus iets minder was gekrompen bij de groep die Souvenaid kreeg dan bij de placebo-groep. Het krimpen van dit hersengedeelte en daarmee het verlies van hersenweefsel zou het risico op het ontwikkelen van Alzheimer kunnen voorspellen.
Hoewel de groep patiënten die Souvenaid gebruikte beter scoorde op de Klinische Beoordeling Dementie, een vragenlijst die een indicatie geeft voor de mate van dementie, zou dat volgens de onderzoekers niet genoeg bewijzen dat het middel ook daadwerkelijk effectief is. Bij de uitgevoerde testen was namelijk niet genoeg verschil zichtbaar tussen beide groepen. Een gezonde leefstijl zou het risico op dementie ook kunnen verminderen. “Maar wanneer beschadiging van het brein eenmaal is ingetreden, kan een dergelijke aanvulling op het voedingspatroon de ziekte niet stopzetten”, zegt Tara Spires-Jones, dementie-expert van de Universiteit van Edinburgh.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Terug naar de tekentafel, Danone!