Normal_normal_voeten_ouderen35345

In 2016 werd er al aan de bel getrokken toen bleek dat steeds meer ouderen overlijden na een val en dat spoedeisende hulpafdelingen overstroomd worden door ouderen die verwondingen hebben opgelopen door een val. De cijfers nemen gelukkig niet toe, maar ook niet af. VeiligheidNL ziet na een jarenlang stijgende lijn, stabilisatie in zicht komen. Nog steeds belandt iedere vijf minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp en komt een persoon te overlijden na een val. Dat meldt Trouw. 

Waar er in 2006 nog 69.400 ouderen op de eerste hulp belandden, waren dat er in 2016 96.200. Een duidelijke toename, maar volgens VeiligheidNL is er enige stabilisatie in zicht. De laatste jaren was vergrijzing de voornaamste reden voor valongelukken.

De meeste ongelukken vinden thuis plaats, want er wordt van ouderen verwacht dat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Vorig jaar is het aantal ziekenhuis- en seh-opnamen lichtelijk gedaald. Deels door de valpreventietrainingen die worden aangeboden. Saskia Kloet, programmamanager bij VeiligheidNL, ziet ook dat gemeenten en verzekeraars steeds meer doen om ouderen te ondersteunen. “Die twee partijen slaan steeds vaker de handen ineen. Ze richten zich op vallen, maar ook op eenzaamheid en sociale participatie. Dat grijpt uiteindelijk allemaal in elkaar”, aldus Kloet.

Toch vind Kloet dat voorzichtigheid is geboden. Hoewel de cijfers eindelijk stabiel lijken te worden, is het aantal vallende ouderen nog steeds te hoog. Voor het jaar 2030 is de verwachting zelfs dat er 46 procent meer ouderen op de eerste hulp belanden na een val. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt volgens de prognoses naar 50 procent ten opzichte van nu en het aantal ouderen dat overlijdt na een val stijgt naar 60 procent.

Van 2 tot en met 8 oktober is het weer Valpreventieweek. Het thema an dit jaar is 'Hup, in de benen: doe de dagelijks dingen thuis nét even anders'. Met het ouder worden neemt het uithoudingsvermogen af, vermindert de spiermassa en reageren we wat trager. Hierdoor neemt de kans op vallen toe. Tijdens de Valpreventieweek lanceert VeiligheidNL daarom een ludiek ‘reactietestje’. Het testje leidt naar 7 kleine beweegtips om in de benen te komen tijdens de dagelijkse activiteiten, en dus geen extra tijd kosten. De tips zijn opgesteld door VeiligheidNL, in samenwerking met KBO-PCOB, Buurtzorg Nederland en fysiotherapeuten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids