De laatste jaren is het regelmatig in het nieuws en zijn er diverse wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan: het belang van muziek voor ouderen, vooral voor mensen met dementie. Op de woonzorglocatie Klein Engelenburg in Brummen speelt muziek een belangrijke rol. Wekelijks is er een intiem huiskamerconcert met professionele musici. Dit meldt Domus Magnus.
Voor veel mensen is muziek belangrijk. Er is gebleken dat muziek plekken in de hersenen aanspreekt en activeert. Muziek stimuleert herinneringen en raakt mensen. Mensen met dementie verkeren in een andere belevingswereld. Zij reageren sterk op muziek. Zelfs mensen die in een vergevorderd stadium van dementie verkeren, kunnen tijdens het luisteren naar herkenbare muziek weer opleven. Dit uit zich in opkijken, glimlachen, bewegen met de handen of mee neuriën. Het zingen van liedjes uit de jeugd leidt tot blijheid, ontspanning en zorgeloosheid. Sommige bewoners gaan zelfs met elkaar dansen!
Tijdens de vrijdagmiddagconcerten op Klein Engelenburg is er een afwisselend aanbod aan muziek. Het varieert van klassieke pianoconcerten tot het zingen van Franse chansons. De meeste musici zijn beroeps, hetzij al lang in het vak, of net van het conservatorium. De keuze wordt afgestemd op de smaak van de bewoners. De concerten zijn tevens een ontmoetingsplek voor familie, vrienden en bewoners. Een heerlijk moment om met een hapje en een drankje het weekend te beginnen.
Huispianist Sem komt regelmatig langs voor het Café Chantant, een bijzondere muzikale activiteit. Hij stelt een programma samen met liedjes uit 'de goede, oude tijd', heel herkenbaar voor de bewoners. Het programma is vaak gerelateerd aan een thema. De bewoners hebben de tekst in de hand, en zingen allen uit volle borst mee. Hoofd Welzijn Joosje van Dam: ’Elke keer weer verwonder ik me erover dat de bewoners zoveel liedjes kennen.' Bovendien kennen ze Sem goed en is het een feestje van herkenning als hij komt. Binnenkort is het de vijftigste keer dat Sem komt voor het Café Chantant, dat zal een speciale middag worden!
Door: Redactie Nationale Zorggids