Logo_logo_technische_universiteit_tu_delft

Met de ‘tovertafel’ kunnen mensen met dementie niet alleen weer in beweging gebracht worden, maar het verbetert ook de sociale interactie. Het product is het resultaat van het promotieonderzoek van Hester Anderiesen-Le Riche, verbonden aan de TU Delft. Het is een mooi voorbeeld van hoe wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot waardevolle zorginnovatie in de praktijk. Dit meldt TU Delft.

De Active Cues Tovertafel is een speels product dat bestaat uit verschillende interactieve spellen die worden geprojecteerd op de eettafel. De spellen nodigen de spelers uit om te reiken met hun armen of te bewegen met hun handen, waar de animaties weer op reageren. De interactieve projecties maken het mogelijk dat de bewoners kunnen ‘spelen met licht’, door bijvoorbeeld een bal naar elkaar te gooien, of door herfstbladeren van tafel te vegen.

“Essentieel voor de interacties tussen de mensen met dementie en de lichtprojecties is dat de spellen intuïtief en accuraat zijn”, vertelt Hester Anderiesen-Le Riche. “Anders verliezen de spelers snel hun aandacht. Daarnaast zijn alle Tovertafelspellen gebaseerd op herkenbare projecties om de interacties vertrouwd te maken.”

“De Tovertafel blijkt apathie te kunnen reduceren voor mensen in de midden- tot late fase van dementie door fysieke activiteit en sociale interactie te stimuleren. Daarnaast tonen de resultaten dat er verbeteringen waren in plezier, boosheid, angst en verdriet. Met minimale financiële investeringen hebben we een maximaal effect bereikt door middel van creatief ontwerp in de ouderenzorg.” 

Dat blijkt ook volop in de wereld buiten de universiteit. Hester Anderiesen-Le Riche leidt inmiddels het succesvolle bedrijf Active Cues dat de Tovertafel naar de praktijk brengt. Er staan al 1.000 Tovertafels in vier landen en inmiddels heeft het bedrijf ook Tovertafels ontwikkeld voor volwassenen met een verstandelijke beperking (de Tovertafel UP) en kinderen met autisme (de Tovertafel Unique).

Door: Redactie Nationale Zorggids