Zorginstelling Vincent van Gogh in Venray is de eerste in Nederland die een confortroom voor ouderen met dementie in gebruik heeft genomen. In de hypermoderne woonkamer kunnen met kleuren, geluiden en beelden herinneringen van vroeger worden herleefd. De ervaring is helemaal gepersonaliseerd en kan voor iedereen anders zijn. Dit meldt Trouw.
De comfortroom dient vooral voor het ophalen van herinneringen bij de bewoners en het behoud van hun eigen ‘ik’. “Het grootste menselijke trauma is om je eigen ‘ik’ te verliezen. Dat terugbrengen is het meest helende dat je kunt bieden”, zegt Annemiek de Wit, manager integrale zorg bij het Vincent van Gogh. Met de comfortroom kunnen ze dat nu bieden, op een manier die voor de betreffende persoon het beste werkt.
De bewoners hebben een usb-stick met daarop hun eigen digitale levensboek. Hierin staan onder andere foto’s van vroeger, tekeningen van (klein)kinderen, maar ook muziek waar men graag naar luisterde. De Comfortroom is ingericht als een gezellige huiskamer, met allerlei moderne snufjes. “Bij iedere cliënt kan de comfortroom anders werken, omdat deze compleet is gepersonaliseerd”, zegt Wendy Halie die de ruimte ontwikkelde.
Het gebruik van de ruimte is prettig voor de dementerende ouderen, maar ook voor familieleden en verzorgers die zo even ontlast worden. Halie adviseert familie dan ook om samen plaats te nemen in de comfortroom. “De ouderen voelen zich er op hun gemak en er ontstaat eerder een gesprek.”
Door: Redactie Nationale Zorggids