Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_computer_zaken_overleg_uitleg

De voorstellen die in het verkiezingsprogramma van 50PLUS staan zijn schokkend en kloppen gewoonweg niet, zegt econoom Robin Fransman. Zo wil de partij de AOW-leeftijd weer verlagen naar 65 jaar, omdat dit voor meer banen voor jongeren zou zorgen. Ook moet de pensioenroof gestopt worden en de koopkracht van ouderen moet omhoog. De argumentatie rondom deze punten klopt volgens Fransman niet. Dat meldt RTL Nieuws. 

De AOW-leeftijd terugbrengen naar 65 jaar zou meer banen moeten creëren voor jongeren. Maar dat is volgens Fransman niet waar. “Hoe meer aanbod van werkenden er is, hoe meer mensen werken”, zegt hij. Juist als er meer mensen werken leidt het tot meer banen. Bovendien zou het terugbrengen van de leeftijdsgrens zorgen voor een hogere pensioenpremie en meer belasting, en dát kost juist banen, aldus Fransman.

De econoom vindt het schaamteloos dat de partij het woord pensioenroof in de mond neemt. Als dit soort woorden gebruikt worden, moet ook aangetoond worden wie de dief is. Maar dat kan niet, want er is geen sprake van roof. Fransman wijt de problemen rondom de pensioenen aan de crisis. Korten op pensioenen gebeurt niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren. “Dus dat wordt gewoon eerlijk verdeeld, die pijn.” De enige manier om pensioenen te verhogen is door de jongeren met lege handen achter te laten.

Vroeger waren 65-plussers arm, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. De voordelen voor de ouderen zijn de afgelopen jaren wel teruggedraaid. Maar er is ook genivelleerd: het verschil tussen arm en rijk is kleiner gemaakt. De groep ouderen zijn juist de rijkste groep, zegt Fransman. Ze zijn er gemiddeld het minst op vooruitgegaan, maar dat komt juist doordat ze gemiddeld de hoogste inkomens hebben. Niet naar gemiddelden gekeken, hebben arme ouderen met weinig tot geen pensioen nu meer geld. Maar armere jongeren, die zijn er daadwerkelijk op achteruit gegaan, besluit Fransman. 

Door: Redactie Nationale Zorggids