Vanaf september gaan wijkverpleegkundigen kwetsbare ouderen begeleiden van de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van het OLVG naar huis. De samenwerking tussen Cordaan, Evean en het ziekenhuis moet tot minder onnodige opnames van kwetsbare ouderen leiden, tot beter zorg en tot minder opnamestops. Dat meldt het OLVG.
In Amsterdam (en andere regio’s in Nederland) lopen de SEH’s vol doordat ouderen daar aankloppen met hun complexe zorgvragen. Dit heeft al meerdere malen geleid tot een opnamestop. Voordat een oudere weer naar huis kan, moet goed gekeken worden naar de thuissituatie van de patiënt. Daarbij moet worden gekeken naar zorgvraag, want hoe kan deze opgevangen worden zonder de hulp van de SEH’s.
Spoedeisende hulpafdelingen missen vaak de middelen die een directe aansluiting met de thuiszorg of verpleeghuiszorg mogelijk maken, met name ‘s avonds en in het weekend. Een wijkverpleegkundige vanuit de thuiszorg zou hier een uitkomst kunnen zijn. “Wijkverpleegkundigen kunnen de thuissituatie van de patiënt in kaart brengen, zodat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek tegen de juiste financiering krijgt”, zo staat het op de website van het OLVG. Het SIGRA-project ‘Doorstroming van patiënten naar (tijdelijke) vervolgzorg’ is de initiatiefnemer hiervan. De zorgorganisaties starten de pilot vanuit het project.
Drie maanden lang worden wijkverpleegkundigen ingezet voor de overgang van de SEH naar huis. In een volgende fase van de pilot kan gekeken worden of de huisartsenpost ook gebruik kan maken van de wijkverpleegkundige.
Door: Redactie Nationale Zorggids