Mensen die via de gemeenten thuiszorg ontvangen zijn negatief over de veranderingen van het afgelopen jaar. Ook thuiszorgmedewerkers zijn negatief over de overheveling naar de gemeenten, zo blijkt uit de AD Zorgenquête. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Vorig jaar namen gemeenten de zorgtaken over van de Rijksoverheid en daarmee moesten ze aanzienlijke bezuinigingen treffen. Vooral in de huishoudelijke hulp is flink bezuinigd, maar ook jeugdzorg en de hulp aan arbeidsgehandicapten werden getroffen. Dit leidde tot ontslagen bij thuiszorgorganisaties, rechtszaken en veel klachten.
70 procent van de mensen die thuiszorg ontvangt moet meer betalen en 56 procent krijgt minder hulp dan voorheen. Thuiszorgmedewerkers zijn bang om hun baan te verliezen en hebben daarbij te weinig tijd om hun werk uit te voeren. Twee derde van de zorgprofessionals vindt dat klanten te weinig zorg ontvangen. 78 procent van de zorgverleners in de jeugd- en thuiszorg vindt dat de zorg is verslechterd. De zorg in Nederland krijgt een 6,2 als eindcijfer.
Staatssecretaris Van Rijn hoopt volgend jaar op betere resultaten, maar is niet geheel ontevreden. “Ik ervaar ook een ander beeld. Ik spreek veel wijkverpleegkundigen; zij zeggen mij dat ze blij zijn dat ze hun werk terug hebben en dat ze weer zelf bij de mensen thuis gaan kijken”, aldus de staatssecretaris.
©Nationale Zorggids