Normal_ouderenzorg453

"Gemeenten moeten maatwerk leveren en mogen niet zomaar stoppen met het vergoeden van huishoudelijke hulp. Toch gebeurt dat wel," vertelt Manon Vanderkaa, directeur van ouderenorganisatie Unie KBO. "Staatssecretaris Van Rijn moet nu ingrijpen." Dit meldt Unie KBO.

Gisteren meldde de Nationale Zorggids dat er in de eerste helft van 2015 duizend rechtszaken zijn geweest over conflicten over zorgvergoedingen die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vallen. Het aantal rechtszaken is daarmee met 80 procent gestegen. Reden voor de grootste ouderenorganisatie van Nederland om aan de bel te trekken over de 'mismatch' tussen hulpbehoevende ouderen en het nieuwe gemeentelijke Wmo-beleid. De staatssecretaris moet nu ingrijpen, zo vindt de organisatie. 

Manon Vanderkaa: "Het is heel terecht dat mensen naar de rechter stappen om ervoor te zorgen dat zij de hulp waarop zij recht hebben, ook krijgen. Tegelijkertijd is het meer dan triest dat juist deze kwetsbare groep, vaak ver boven de tachtig jaar, de gang naar de rechter moet maken." Met de kennis die de Unie KBO heeft over de groep 75-plussers, is het aantal rechtszaken nog maar het topje van de ijsberg. "Wij denken dat er een heleboel mensen zich uiteindelijk schikken bij de gemeentelijke uitspraak, omdat een lang slepende rechtsgang voor hen ondoenlijk is," aldus Vanderkaa. 
 
© Nationale Zorggids