Normal_lumc

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat, in samenwerking met Philips, sensoren gebruiken om de gezondheid van 50-plussers te volgen. De sensoren zitten in pleisters, kleding en digitale horloges, en kunnen aan de behoefte van de patiënt worden aangepast. De sensoren kunnen van nut zijn bij de aanpassing van de leefstijl en verbetering van de gezondheid van ouderen. Dit meldt omroepwest.nl.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hopen dat het gebruik van sensoren meer inzicht geeft in het verband tussen leefstijl en gezondheid. Het doel hiervan is om de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren. Een slechte leefstijl, als ongezond eten, stress en te weinig bewegen, veroorzaakt chronische ziekten als diabetes, hartfalen en hoge bloeddruk. Momenteel wordt wereldwijd zeventig procent van het zorgbudget besteed aan de behandeling van chronische ziekten.

“We kunnen mensen helpen hun leven aan te passen dat ze gezond blijven”, zegt Simon Mooijaart, onderzoeker aan het LUMC. De sensoren maken persoonlijke afstemming van de zorg mogelijk, wat de aanpassing van de levensstijl bevordert. Met de sensoren kan ook gecontroleerd worden of zieken zich wel aan hun behandelplan houden. De uitkomsten van de onderzoeken zijn in eerste instantie gericht op ouderen, maar zij kunnen wellicht de ook nieuwe oplossingen en diensten bieden voor alle leeftijdsgroepen. Zo wordt het misschien mogelijk om met sensoren de conditie van hart en longen te voorspellen.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt al met Philips samen in een onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

© Nationale Zorggids