Normal_838736868_96f0b96668_o

Honderdduizenden ouderen worden bestolen door familie, ex-schoonfamilie, gezinsleden of nieuwe 'vrienden'. Vooral 75-plussers lopen het risico. Ouderen die bestolen zijn, zwijgen vaak omdat zij bang zijn hun hulp kwijt te raken. Nederland telt meer dan 6 miljoen 50-plussers. Dit meldt het AD.

Plus Magazine deed een onderzoek onder 1200 mensen van 50 jaar en ouder. Zeven procent van de ondervraagden zei wel eens bestolen te zijn door familie, ex-schoonfamilie, gezinsleden of nieuwe 'vrienden'. Zowel mannen als vrouwen zijn slachtoffer van diefstal en oplichting. Hoe ouder mensen worden, hoe meer risicio ze lopen bestolen te worden. Vooral de oudste leeftijdsgroep, 75-plussers, is kwetsbaar. Geschrokken van de uitkomst van het onderzoek, gaat Plus Magazine aanvullend onderzoek doen naar de omvang van oplichting en diefstal. Volgens Erik Bogaards van Plus Magazine zou het landelijk wel om honderdduizenden ouderen gaan. Uit eerder onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bleek al dat 30.00 ouderen financieel worden uitgebuit.

Nora van Oostrom, woordvoerder van de de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, kijkt niet op van de uitkomst van het onderzoek van Plus Magazine. Volgens haar kan uitbuiting vele vormen hebben. Bijvoorbeeld je tante naar het ziekenhuis brengen en dan tanken met haar bankpasje. Of even boodschappen doen voor iemand en tegelijkertijd ook voor jezelf. Gebeurt dat wekelijks, dan kunnen de bedragen aardig oplopen. Ook worden ouderen soms onder druk gezet om schenkingen te doen of het testament aan te passen. Uit angst voor eenzaamheid kunnen ouderen bang zijn er iets van te zeggen. Van Oostrom: “Dan is de gedachte: laat maar, anders zie ik diegene nooit meer. Dan ben ik alleen, wie doet dan boodschappen?”

© Nationale Zorggids