(Novum) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de Wet langdurige zorg, die vanaf 1 januari de zorg voor de kwetsbaarste groepen moet regelen. Staatssecretaris van Volksgezondheid en Welzijn Martin van Rijn (PvdA) kan daarmee zijn grootschalige hervormingen in de zorg voltooien.
Coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP, CDA, Groep Bontes/Van Klaveren, 50Plus/Klein gingen akkoord met het wetsvoorstel. De PVV, GroenLinks, SP en 50Plus/Baay stemden tegen. "Hoewel de richting ons aanspreekt, hebben we grote twijfels of het met deze wet in de praktijk echt beter wordt", zei GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver onder meer.
De Kamer boog zich deze maand in drie debatten uitvoerig over de nieuwe wet. Kritiek richtte zich voornamelijk op de snelheid waarmee de wet wordt ingevoerd. Met nog drie maanden te gaan zou het nooit lukken alles op tijd geregeld te krijgen. Van Rijn schoof deze kritiek echter aan de kant.
De bewindsman was tijdens het debat grotendeels afhankelijk van D66, ChristenUnie en SGP. Zonder deze 'bevriende oppositiepartijen' heeft het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer. Eerder dit jaar werden de partijen het wel eens over andere plannen voor de zorg.
De Wlz is de laatste van drie grote zorgwetten die Van Rijn afgelopen jaar door de Kamer loodste en waarmee de zorg in Nederland volledig op de schop gaat. De Wet langdurige zorg vervangt grotendeels de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Hiermee wordt de zorg geregeld voor mensen die dat rond de klok nodig hebben.