(Novum) - Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) kan zijn grootschalige hervormingen in de zorg voltooien. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt overtuigd van de Wet langdurige zorg, die vanaf volgend jaar de zorg voor de meest kwetsbare groepen moet regelen. Over de details volgt nog een derde laatste debat, waarschijnlijk na Prinsjesdag.
De Kamer begon woensdag aan het marathondebat over de nieuwe wet, die als uitgangspunt heeft mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Daarmee denkt Van Rijn niet alleen tegemoet te komen aan de wensen van steeds meer mensen, maar hoopt hij ook flink wat geld te besparen. De wet vervangt grotendeels de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.
Coalitiepartijen PvdA en VVD dienden in de loop van het debat een reeks wijzigingen in, met als doel de zorg persoonlijker en minder bureaucratisch te maken. De VVD kreeg van Van Rijn bovendien de toezegging dat hij blijft kijken naar vernieuwingen in de zorg en hoe die kunnen worden toegepast. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om initiatieven om de zorg beter te organiseren.
SP en PVV houden grote bezwaren tegen de wet en zijn tegen. Zo maakt de SP zich grote zorgen over mensen die nu nog thuis wonen en straks naar een verzorgingshuis willen. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten belanden zij tussen wal in schip. Het zou moeilijker worden een plek in een instelling te bemachtigen, terwijl er ook steeds minder thuiszorg is.
Zorgen over de snelheid waarmee de wet word ingevoerd schoof Van Rijn tijdens het debat aan de kant. De wet gewoon volgens hem over vier maanden worden ingevoerd. D66 diende nog wel een reeks wijzigingen op de wet in, waar later nog over verder wordt gedebatteerd.