(Novum) - Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn er voor het eerst in geslaagd blijvend kraakbeen te kweken. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de behandeling van kraakbeenziektes, meldt de Universiteit Twente (UT) dinsdag.
Bij kraakbeenziektes als artrose verslechtert of verdwijnt het kraakbeen in een gewricht. Dat zorgt voor pijn en kan leiden tot een verandering van houding. Een mogelijke oplossing is het inbrengen van nieuw kraakbeen, maar dat was volgens de UT tot op heden niet mogelijk. Het lichaam zette het ingebrachte kraakbeen altijd om in botweefsel, waar bloedvaten en zenuwen in zitten. Bovendien is botweefsel hard en breekbaar, terwijl kraakbeen juist uitrekbaar is en geen bloedvaten bevat.
Volgens hoogleraar Marcel Karperien, die verbonden is aan het project van de UT, is de universiteit er nu in geslaagd kraakbeen te kweken dat zijn vorm ook in het lichaam behoudt. "We kweekten de cellen bij een lage zuurstofconcentratie van tweeënhalf procent. De gouden standaard voor het kweken van kraakbeen was altijd een concentratie van 21 procent, net als de buitenlucht. Dat is eigenlijk niet natuurlijk, omdat in het lichaam die concentratie een stuk lager is."
De onderzoekers gaan door met onderzoek, mede ook omdat het effect op mensen nog niet duidelijk is. Tijdens het onderzoek is wel getest op muizen. "Al gaan we er wel van uit dat ook in het lichaam van de mens het kraakbeen blijft", licht een woordvoerder van de universiteit toe.