Jan Fens is weer thuis. De Rotterdammer (53) liep afgelopen maand de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella om aandacht te vragen voor de ongeneeslijke hersenziekte CAA. Daarmee werd hij zo’n twee jaar geleden gediagnosticeerd. De 750 kilometer lange voettocht was een succes: met de meer dan 40.000 euro die tot nu toe werd ingezameld kan een volgende stap worden gezet in de zoektocht naar een medicijn.
Een op de vier mensen boven de zestig wordt getroffen door CAA. De ziekte zorgt voor een ophoping van giftige eiwitten in de hersenen, waardoor op elk willekeurig moment een hersenbloeding kan ontstaan. Een verlammende onzekerheid, weet Fens uit ervaring: 'Door CAA voel je je een levende tijdbom. Je weet nooit wanneer je de volgende hersenbloeding krijgt.' Ook is er een groot risico dat de ziekte leidt tot dementie.
Fens startte de stichting Dutch CAA Foundation nadat hij in het ziekenhuis te horen kreeg dat het onderzoek naar een medicijn tegen deze ziekte al jaren stil lag wegens gebrek aan geld. Met diverse sponsoracties wordt geprobeerd de bekendheid van de hersenziekte te vergroten. De voettocht van 750 kilometer die Fens volbracht, sprong daarbij het meest in het oog. Onder meer via de website Janswandeling.nl en sociale media volgden mensen de afgelopen weken de belevenissen van Fens in Frankrijk en Spanje.
Het doorzettingsvermogen waarmee de Rotterdammer zijn strijd tegen CAA voert, heeft veel mensen geraakt. Bekende Nederlanders als Thomas Acda, Herman den Blijker en zangduo Nick en Simon spraken openlijk hun steun uit. Marco Borsato stelde vrijkaarten voor zijn Duizend Spiegels Tour beschikbaar voor donateurs. Ook werd een deel van de opbrengsten van de oefenwedstrijd die de Rotterdamse voetbalvereniging V.O.C. afgelopen vrijdag tegen grote broer Feyenoord speelde aan de Dutch CAA Foundation gedoneerd.
Hoewel de wandeltocht van Jan er nu op zit, kunnen mensen hem nog steeds steunen door te doneren op www.Janswandeling.nl.
© Nationale Zorggids