Normal_wijn_drinken

Roken en het gebruik van alcohol kan een rol spelen in het ontstaan van mondholtekanker. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, waarin wordt bevestigd dat alcohol en roken risicofactoren zijn voor mondholtekanker. Dat meldt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Met ruim duizend nieuwe gevallen van mondholtekanker per jaar is dit de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Van de personen die deze diagnose krijgen is 60 procent man. De meeste gevallen van mondholtekanker komen voor bij personen van middelbare leeftijd en ouder. Zo'n 60 procent van de patiënten is vijf jaar na de diagnose nog in leven.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden analyseerden de gegevens van ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 werden gevolgd. Het doel was om te onderzoeken in welke mate alcohol en roken een rol spelen bij de verschillende vormen van hoofd-halskanker waaronder mondholtekanker, keelholtekanker en strottenhoofdkanker.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: 'De bevindingen van dit nieuwe onderzoek in Nederland vergroten het bewijs voor het verband tussen leefstijl en de verschillende vormen van hoofd-halskanker, waaronder mondholtekanker. Vandaag de dag kan men er niet meer omheen dat roken een groot risico is voor kanker, hoewel nog te veel Nederlanders roken. Maar het feit dat alcohol ook een belangrijk risico is voor kanker is minder bekend, en het is belangrijk dat hier snel verandering in komt.'

© Nationale Zorggids