Normal_zonnebaden_zon_huid_zonnen

Een groot deel van de zichtbare gezichtsveroudering wordt veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht. Meer dan tachtig procent van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit blijkt het gevolg van UV-straling. Dat meldt Nu.

Dat stellen onderzoekers van onder andere het L'Oreal Paris onderzoeks- en vernieuwingscentrum in het tijdschrift Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. Ze bestudeerden de huid van 298 vrouwen tussen de 30 en 78 jaar. De helft van de vrouwen was zonaanbidder, de rest vermeed de zon zoveel mogelijk.

De huid kan veranderen onder invloed van allerlei verschillende factoren, zoals zwaartekracht, het natuurlijke verouderingsproces, luchtvervuiling, voedingspatroon, tabak, ziekte en stress. In deze studie keken de onderzoekers naar het specifieke effect van UV-straling op huidveroudering. Uit het onderzoek bleek dat het effect van UV-straling toeneemt met de leeftijd. Bij 50-plussers die van de zon houden is de kwaliteit van de huidstructuur beduidend minder en het aantal rimpels duidelijk hoger. Na de berekening van wat de onderzoekers het 'zonschadepercentage' noemden, concludeerden zij dat 80,3 procent van de huidveroudering wordt veroorzaakt door de zon.

Volgens dermatoloog Richard Warren van de University of Manchester - die niet betrokken was bij het onderzoek – is het erg lastig om het verschil te bepalen tussen intrinsieke (natuurlijke) veroudering van de huid en extrinsieke veroudering door omgevingsfactoren.

© Nationale Zorggids