Normal_copyright_stockfreeimages_polsmeter_bloeddruk_druk_drukmeter_

Het verlagen van de bloeddruk heeft mogelijk een negatief effect bij het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit onderzoek van Hadassa Jochemsen van het VUmc Alzheimercentrum, zo meldt het VUmc.

Mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk krijgen vaak ACE-remmers voorgeschreven om hun bloeddruk te verlagen. Dit is nodig omdat een te hoge bloeddruk kan leiden tot beschadigingen aan bloedvaten in de hersenen, wat een hoger risico op dementie geeft.

Jochemsen bestudeerde voor haar promotieonderzoek MRI-scans van de hersenen van patiënten op middelbare leeftijd met hart- en vaatziekten én van patiënten met de ziekte van Alzheimer. Haar onderzoek laat zien dat dat een laag niveau van ACE samenhangt met verlies van hersenvolume en meer stapeling van het amyloid, gemeten in hersenvocht. 'Het verlagen van ACE-niveaus, door bijvoorbeeld ACE-remmende middelen, zou dus ook ongunstige effecten kunnen hebben, met name voor patiënten die een verhoogd risico hebben op de ziekte van Alzheimer', legt Jochemsen uit. Deze bevindingen kunnen invloed hebben op de toekomstige behandeling van patiënten met een hoge bloeddruk en de ziekte van Alzheimer. Jochemsen promoveerde op 4 oktober aan het VUmc.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland hebben nu al 250.000 mensen dementie en naar verwachting zal dit in 2040 opgelopen zijn tot een half miljoen. Het is van groot belang dat de oorzaak van de ziekte van Alzheimer ontdekt wordt. Kennis over de oorzaak maakt het mogelijk om zeer gericht therapie te ontwikkelen zodat de ziekte genezen kan worden.

© Nationale Zorggids