Artsen hebben een rekenmodel ontwikkeld waarmee voor het eerst het risico op dementie kan worden bepaald bij oudere patiënten met diabetes type 2. Inzicht in wie een hoge kans heeft op dementie is belangrijk omdat er in het vroege stadium van diabetes nog invloed kan worden uitgeoefend op de risicofactoren. Dit meldt UMC Utrecht.
NZG
Rekenmodel ontwikkeld voor risico op dementie bij diabetes
-Uit onderzoek van artsen van het UMC Utrecht bleken acht factoren het risico op dementie bij oudere diabetespatiënten te bepalen. Het gaat dan om hogere leeftijd, aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen, een acuut ernstig ontregelde bloedsuikerspiegel, depressie, aandoeningen van de haarvaten, diabetische voetafwijkingen, hart- en vaatziekten en een lager opleidingsniveau. De onderzoekers ontwikkelden een rekenmodel op basis van statistische analyses van deze risicofactoren. Met dit model is het voor het eerst mogelijk om voor een individuele patiënt de kans op dementie in de komende tien jaar te berekenen.
Twintig procent van de onderzochte patiënten bleek in de laagste risicogroep te zitten en had daarmee minder dan tien procent kans om in de komende tien jaar dementie te ontwikkelen. De hoogste risicigroep bestond uit vier procent van de patiënten en had volgens het rekenmodel 65 procent of meer kans op dementie.
Het rekenmodel kan helpen om de oorzaken van het verhoogde risico op dementie bij diabetespatiënten te begrijpen omdat nu in een vroeg stadium van dementie onderzoek gedaan kan worden bij patiënten. Ook kan de risicoscore door artsen worden gebruikt om beslissingen te onderbouwen bij beginnende cognitieve stoornissen die mensen kwetsbaar maken voor bijwerkingen bij het behandelen van diabetes.
© Nationale Zorggids
Of ik had het al, ik weet het niet meer.
Ik heb door deze test dementie gekregen.