Normal_ontbijt

Oudere mannen die vaak het ontbijt overslaan hebben een grotere kans op een hartaanval dan mannen die wel altijd ontbijten. Volgens onderzoekers van Harvard University in Amerika is de kans op een hartaanval door het geregeld overslaan van ontbijt 27 procent groter. Dit meldt NRC.

De onderzoekers volgden sinds 1992 bijna 27.000 mannen in de leeftijd van 45 tot 82 jaar. Aan het begin van het onderzoek waren alle mannen gezond. Elk half jaar kregen zij een vragenlijst voorgelegd over hun gezondheid en eetgewoonten. Een op de zes mannen sloeg geregeld het ontbijt over. Zij bleken veel vaker een hartaanval te hebben gehad gedurende de looptijd van het onderzoek dan de groep die wel ontbeet. Onder de categorie die het ontbijt oversloeg waren drie keer zoveel rokers. Ook de alcoholconsumptie lag in deze groep wat hoger en er waren meer alleenstaanden bij. Als die invloeden werden wegberekend, bleef voor de niet-ontbijters het verhoogde risico op een hartaanval bestaan.
 
De oorzaak van het verhoogde risico op een hartaanval is niet eenduidig. De onderzoekers vermoeden dat door een hongergevoel later op de dag grotere (en ongezondere) maaltijden worden genuttigd die in korte tijd verwerkt moeten worden. Dit zou de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk en het cholesterol negatief kunnen beïnvloeden met op den duur verstopte slagaders als mogelijk gevolg.
 
Het onderzoek is alleen bij mannen uitgevoerd. Of het risico op een hartaanval ook hoger is voor vrouwen die niet ontbijten is wetenschappelijk onzeker maar de wetenschappers verwachten wel een soortgelijk effect. Uit eerder onderzoek is wel komen vast te staan dat zowel vrouwen als mannen die niet ontbijten een grotere kans hebben op overgewicht, diabetes type-2 en het stofwisselingssyndroom.
 
© Nationale Zorggids