Nieuw onderzoek van wetenschappers uit Noorwegen toont aan dat koffiedrinken tijdens de zwangerschap helemaal niet zo schadelijk is als gedacht. Tenminste, als het om de hersenontwikkeling van de foetus gaat. Het drinken van koffie heeft hier geen negatieve invloed op. Zij concluderen dus dat er geen relatie is tussen cafeïne via de moeder en ontwikkelingsproblemen bij de baby. Dit meldt Scientias.
In Scandinavië drinken mensen gemiddeld zo’n vier kopjes koffie per dag, ook zwangeren houden zich vaak niet in. In Nederland worden we vaak gewaarschuwd voor overconsumptie tijdens de zwangerschap. Zwangeren zouden niet meer dan een tot twee kopjes met cafeïne per dag moeten drinken. Hoewel het nieuwe onderzoek aantoont dat cafeïne wel degelijk de placenta passeert en in de foetus terecht kan komen, is geen verband gevonden tussen neurologische ontwikkelingsproblemen en het drinken van koffie tijdens de zwangerschap.
Het geboortegewicht wordt ook niet beïnvloed door de koffieconsumptie van de moeder, blijkt uit eerder onderzoek van dezelfde wetenschapper Gunn-Helen Moen. Er is ook niet aangetoond dat miskramen en doodgeboorte worden veroorzaak door het koffiegedrag van de moeder.
Medisch advies volgen
Desondanks raden de onderzoekers aan dat vrouwen zich altijd aan het advies van hun zorgverlener houden. Dit omdat veel factoren omtrent koffiedrinken en de zwangerschap nog altijd onbekend zijn.