Veel zwangere vrouwen gebruiken medicijnen, maar het bepalen van de juiste dosering kan lastig zijn door een gebrek aan specifiek onderzoek voor deze doelgroep. Onderzoekers van het Radboudumc, Maastricht UMC+, Imperial College London en de Universiteit van Liverpool hebben in The Lancet een aanpak gepubliceerd die artsen en patiënten ondersteunt bij het maken van verantwoorde keuzes over medicatie tijdens de zwangerschap. Deze aanpak combineert wetenschappelijke gegevens met ethische principes en de persoonlijke voorkeuren van de zwangere vrouw. Dit meldt het Radboudumc.
Door historische zorgen over de veiligheid van medicatie zijn zwangere vrouwen vaak uitgesloten van medicijnonderzoek. Voorbeeld is de thalidomide-affaire in de jaren 50, waarbij veel kinderen met geboortedefecten werden geboren. Dit heeft geleid tot een terughoudende benadering bij het voorschrijven van medicijnen. Ook als die in sommige gevallen noodzakelijk zijn voor de gezondheid van moeder en kind. Zo kan onderbehandeling van aandoeningen zoals depressie of hoge bloeddruk eveneens schadelijke gevolgen hebben.
Gezamenlijke besluitvorming met voorbeelden
De onderzoekers presenteren een stappenplan om de risico’s en voordelen van medicatie goed af te wegen. Zo illustreren ze hun aanpak met sertraline, een antidepressivum dat vaak aan zwangere vrouwen wordt voorgeschreven. Door hen actief te betrekken bij beslissingen over hun medicatie, hopen onderzoekers ook de sociale perceptie van zwangere vrouwen als kwetsbaar te veranderen en meer onderzoek naar veilige medicatiedoseringen mogelijk te maken.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky