Immunoloog over vaccinatieplicht: ‘Maatregel niet goed te handhaven’

Immunoloog Ger Rijkers van University College Roosevelt in Middelburg vreest dat de invoering van een vaccinatieplicht in de kinderopvang, ofwel het weren van niet-gevaccineerde kinderen, het tegenovergestelde effect kan hebben. Mensen die ergens toe verplicht worden, nemen liever een andere route. Rijkers heeft andere voorstellen om de vaccinatiegraad te verhogen. Dit meldt PZC. 

Volgens de immunoloog is het belangrijk dat mensen inzien hoe belangrijk een hogere vaccinatiegraad is, bijvoorbeeld door een mazelenuitbraak mee te maken. En nee, daar hoopt hij niet op, maar het zorgt wel voor bewustwording. Hij vergelijkt de huidige houding tegenover vaccineren tegen kinderziektes met een huis dat nooit in brand heeft gestaan. Mensen die nog nooit brand hebben meegemaakt, voelen ook de noodzaak niet om een brandverzekering af te sluiten. “Als het eenmaal in de fik staat, is het te laat.”

Niet de juiste oplossing

Het weren van kinderen die niet zijn ingeënt, vindt Rijkers geen oplossing. Hij denkt ook niet dat het wetsvoorstel van D66 en VVD erdoor komt. De immunologie-expert begrijpt het idee erachter wel, maar denkt niet dat ouders verplichten tot iets is af te dwingen. Ook denkt hij dat de maatregel voor het hele onderwijs zou moeten gelden en niet alleen voor ouders van de allerjongsten. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky