Seizoen luchtweginfecties van start: dit kun je doen om verspreiding te voorkomen

Met de start van de herfst is ook het seizoen van luchtweginfecties begonnen. In deze periode zien we een toename van virussen zoals het griepvirus, het RS-virus, en het coronavirus. Deze infecties kunnen milde klachten zoals hoesten en niezen veroorzaken, maar soms ook leiden tot ernstigere ziektes zoals longontsteking. Dit meldt het RIVM.

De meest voorkomende symptomen zijn hoesten, keelpijn, niezen en een loopneus. Bij sommige mensen kunnen ook koorts, vermoeidheid of spierpijn optreden.

Wie loopt extra risico?

Hoewel de meeste mensen binnen enkele dagen herstellen, lopen bepaalde groepen extra risico op ernstige complicaties. Het RS-virus is bijvoorbeeld gevaarlijk voor jonge kinderen, terwijl ouderen en mensen met chronische ziektes kwetsbaarder zijn voor griep en corona. Het afgelopen jaar waren er bovendien een opmerkelijk aantal longontstekingen, ook bij jongeren en kinderen. Dit werd vaak veroorzaakt door de bacterie Mycoplasma pneumoniae.

Adviezen om verspreiding te voorkomen

Heb je klachten? Met enkele simpele maatregelen kun je voorkomen dat je anderen besmet: blijf thuis als je ziek bent, bij milde klachten werk je thuis als dat mogelijk is, hoest of nies in je elleboog en houd afstand van anderen. Probeer bij ziekte kwetsbare mensen te ontzien, door contact met hen te vermijden. Is contact met een risicogroep onvermijdelijk omdat je bijvoorbeeld mantelzorger bent, draag dan een mondkapje.
Goede hygiëne is ook essentieel: was regelmatig je handen en zorg voor goede ventilatie in huis.

Vaccinaties

Er zijn vaccins beschikbaar tegen sommige veroorzakers van luchtweginfecties, zoals de griepprik en de coronaprik. Deze vaccins beschermen vooral tegen ernstige ziekte. Voor ouderen en kwetsbare groepen kan de vaccinatie tegen pneumokokken of kinkhoest ook bijdragen aan hun bescherming in de wintermaanden.
Door deze adviezen op te volgen, help je de verspreiding van luchtweginfecties te beperken en kwetsbare mensen te beschermen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky