Onderzoek naar neusdruppels met stamcellen voor baby’s met hersenschade

Mesenchymale stamcellen, ofwel stamcellen waaruit bot-, spier-, en vetcellen kunnen ontstaan, kunnen de ernst van hersenschade kunnen verminderen. Een neusspray met deze stamcellen zouden voor pasgeboren baby’s met hersenschade een uitkomst kunnen zijn. Om dit te onderzoeken krijgt het UMC in Utrecht een subsidie van 3,9 miljoen euro van Zorginstituut Nederland en ZonMw. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

Baby’s die tijdens de bevalling zuurstoftekort oplopen of een herseninfarct krijgen, kunnen hier hersenschade aan overhouden en voor de rest van hun leven neurologische problemen hebben. Omdat hier geen behandeling voor is, behalve tijdelijk koelen tot een lichaamstemperatuur van 33,5 graden, zijn kinderen vaak levenslang afhankelijk van zorg en ondersteuning. Onderzoek van het UMC Utrecht moet uitwijzen wat de effectiviteit is van stamcel-neusdruppels bij pasgeborenen met hersenschade door zuurstoftekort en wat de verhouding is tussen de kosten en werking.

Hersenschade verminderen

Door het toedienen van neusdruppels met stamcellen worden de ontstekingen in de hersenen afgeremd en kan reparatie van beschadigd hersenweefsel worden bevorderd. Eerder labonderzoek van het UMC Utrecht toonde al aan dat stamcellen inderdaad de ernst van herenschade kunnen terugdringen. Ook verbetert de behandeling het leervermogen en het latere functioneren op motorisch niveau. Het onderzoek krijgt steun van onder meer Care4Neo en CP Nederland. Hersenstichting Nederland doneert ook geld, waardoor het totale onderzoeksbedrag op 5 miljoen euro komt te staan.

Basispakket

Als blijkt dat de behandeling bewezen effectief is voor de kleine groep baby’s met deze vorm van hersenschade (hypoxisch-ischemische encefalopathie), kan Zorginstituut Nederland positief adviseren over opname ervan in het basispakket van de zorgverzekering.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky