Kinkhoest bereikt ook Zuid-Limburgse baby's

Het aantal pasgeboren baby’s met de kinkhoest maakt een zorgelijke stijging door, zegt GGD Zuid Limburg. In mei zijn er zes meldingen over baby’s met kinkhoest binnengekomen, terwijl de instantie in heel 2023 niet meer dan één melding hierover kreeg. Dit meldt L1Nieuws. 

Een ziekenhuisopname komt bij baby’s met kinkhoest vaak voor. Ongeveer de helft belandt in het ziekenhuis en een klein aantal baby’s kan overlijden aan de gevolgen ervan. Begin dit jaar zijn al vier zuigelingen gestorven door kinkhoest. Normaal gesproken zijn dat er op jaarbasis zo’n een tot twee jonge kindjes.

Later in Zuid-Limburg

Niet alleen in Limburg zijn er zorgen over kinkhoest. Op landelijk niveau kwam er een recordaantal meldingen over binnen. Het risico dat pasgeboren baby’s hier ook ziek door worden is daardoor groter. Zuid-Limburg leek heel even van de ellende bespaard te blijven, maar moet er nu toch aan geloven dat ook daar baby’s besmet raken met kinkhoest.

Kinkhoestvaccinatie

Zwangere vrouwen kunnen zich rond de 22 weken laten vaccineren tegen de ziekte, waardoor hun baby gelijk bij de geboorte antistoffen heeft. Als vrouwen zich niet laten inenten, kunnen baby’s pas bij drie maanden hun eerste kinkhoestvaccinatie krijgen. Een prik betekent overigens niet 100 procent bescherming. Kinderen kunnen nog steeds ziek worden, maar het verloop is minder ernstig en de kans dat een ziekenhuisopname nodig is, is kleiner.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky