Ondanks zorgen bij veel ouders over de uitbraken van mazelen en kinkhoest, worden er maar weinig extra BMR- of kinkhoestprikken gezet. De GGD’s blijven ouders oproepen hun kinderen tegen de ziektes te beschermen met vaccinatie. Op dit moment is de groepsimmuniteit relatief laag. Dit meldt Algemeen Dagblad.
De gewenste vaccinatiegraad voor bescherming tegen mazelen is 95, maar komt momenteel niet boven de 90 procent uit. In sommige regio’s is de vaccinatiegraad dusdanig laag dat er zorgen zijn over uitbraken.
Mazelenuitbraak Eindhoven
Veel ouders maken zich hier zorgen over. Vooral in GGD-regio Brabant-Zuidoost. Daar zijn in Eindhoven namelijk 21 mensen, waarvan 20 niet-gevaccineerde kinderen, besmet geraakt met mazelen. Voor kinderen jonger dan 9 jaar die eerder hun BMR-prik niet hebben gekregen, zijn er tien extra afspraken gemaakt. De GGD laat weten dat er ook nog veel aanvragen in behandeling zijn waarbij de organisatie kijkt of deze kinderen geprikt kunnen of mogen worden.
Vragen over BMR-vaccinatie
In de regio Tilburg en Den Bosch waar GGD Hart voor Brabant haar werk doet, zijn de afgelopen tijd 69 procent meer vragen over onder meer mazelen en kinkhoest binnengekomen. Ouders willen bijvoorbeeld meer weten over de vaccinatiestatus van hun kind. Sommigen vragen of hun baby eerder ingeënt kan worden. “Enkele ouders geven aan hun kind dat nog niet is gevaccineerd alsnog te laten inenten.” De GGD Gooi & Vechtstreek organiseerde in Purmerend, Volendam en Zaandam inloopspreekuren, maar daar zijn niet meer dan tien extra vaccinaties gezet.
Het RIVM laat weten kinderen voor 14 maanden voorlopig niet eerder te vaccineren tegen bof, rondehond en mazelen. De reden hiervoor is dat eerdere vaccinatie kinderen minder goed tegen de ziektes beschermt.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky