Zwangere vrouwen met een korte baarmoedermond kunnen vroegtijdig van hun kindje bevallen. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat als dit zich rond de 20 weken uit, een behandeling met progesteron kan worden ingezet. Dit hormoon blijkt effectiever dan een pessarium om extreme vroeggeboorte te voorkomen, meld het Amsterdam UMC.
Volgens hoogleraar Verloskunde Eva Pajkrt is dit een belangrijke stap in het verminderen van vroeggeboortes en een verhoogd risico op babysterfte hierdoor. Kinderen die te vroeg ter wereld komen, lopen een hoger risico op levenslange lichamelijke en mentale complicaties. Wereldwijd bevallen moeders van 13,5 miljoen te vroeg geboren kinderen.
Progesteron effectiever dan pessarium
Als tijdens een 20-wekenecho blijkt dat de vrouw een baarmoedermond van korter dan 25 millimeter heeft, kan ze beter het hormoon progesteron voorgeschreven krijgen dan een pessarium. Dit is effectiever in het voorkomen van extreme vroeggeboorte. Volgens de onderzoekers van het Amsterdam UMC benadrukt hun studie het belang van het meten van de lengte van de baarmoedermond tijdens de 20-wekenecho. Vrouwen kunnen daarna tijdig geïnformeerd worden over een eventuele behandeling met progesteron.
Standaard baarmoedermond meten
Het gaat specifiek om vrouwen met een baarmoedermond van 25 millimeter of korter, want voor vrouwen met een baarmoedermondlengte tussen de 25 en 35 millimeter is er geen significant verschil in het aantal complicaties als gevolg van de vroeggeboorte onder vrouwen die een pessarium gebruikten of progesteron voorgeschreven kregen. Het advies van de onderzoekers is om de baarmoedermond bij alle zwangere vrouwen op te meten tijdens de 20-wekenecho, zodat vrouwen met lengte korter dan 25 millimeter tijdig geïnformeerd kunnen worden over de mogelijkheid tot behandeling met het hormoon.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky