Er is een verontrustende toename gesignaleerd van het aantal incidenten in de kinderopvang. Variërend van kinderen die uit bed vallen, omdat de bedjes niet goed gesloten worden, tot kinderen die weglopen en ongezien op straat belanden. Ook VeiligheidNL is hier zeer van geschrokken. Dit meldt VeiligheidNL na een peiling van KinderopvangTotaal.
NZG
Kinderopvang wordt steeds onveiliger
-Wanneer er gezorgd wordt voor andermans kinderen, is het belangrijk om de veiligheid van die kinderen te waarborgen. Een veilige en gezonde omgeving is namelijk een belangrijke voorwaarde voor kinderen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Dat dit nu bij veel kinderopvangorganisaties onder druk staat door het personeelstekort in combinatie met onervarenheid van het personeel, is een zorgelijke ontwikkeling.
De kinderopvang hecht veel waarde aan gezondheid, veiligheid en kwaliteit, voor medewerkers én kinderen. Het hebben van een actueel veiligheids- en gezondheidsbeleid is dan ook een verplichting. Maar ook al ligt er een mooi beleid op de plank, het personeelstekort is niet zomaar opgelost.
Om de veiligheid te borgen is het daarom belangrijk dat veiligheid een thema wordt van iedereen binnen de organisatie. En niet alleen van degene die jaarlijks de risico-inventarisatie uitvoert. Zorg dat het een vast punt is tijdens team-overleggen. Praat met het team over mogelijke risico’s en incidenten, wissel ervaringen uit, leer van elkaar en spreek elkaar aan als iets opmerkt wordt. Dit is altijd al een belangrijk aandachtspunt geweest in het ontwikkelen van een goed beleid. Maar blijkt nu dus meer nodig dan ooit.
VeiligheidNL ondersteunt de kinderopvang al jaren op het gebied van (kinder)veiligheid).Ook in deze uitdagende tijden staan hun tools zoals De Risicomonitor voor medewerkers klaar. Met de Risicomonitor wordt een actueel veiligheids- & gezondheidsbeleid en/of arbo-beleid gecreëerd door met elkaar, gestructureerd en continu de beleidscyclus te doorlopen. Het aangaan van de dialoog, en het een gezamenlijke verantwoordelijkheid maken staat hierbij centraal.
Door: Nationale Zorggids