Dit weekend start de landelijke campagne van Stichting Hartekind om 4 miljoen euro op te halen voor meer wetenschappelijk onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen. Nog altijd overlijdt er elke 48 uur in Nederland een kind aan een hartafwijking, dat zijn er gemiddeld 150 per jaar. Daarnaast heeft Nederland zo’n 25.000 hartekinderen: kinderen met een aangeboren hartafwijking. Naast wetenschappelijk onderzoek is ook bewustwording voor de impact van een hartafwijking bij kinderen van belang. Dat meldt Stichting Hartekind.
Stichting Hartekind heeft in 2018 in samenwerking met Nederlandse kinderhartcentra een Landelijke Onderzoeksagenda opgesteld, die richting geeft aan al het onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen tot 18 jaar. Door het realiseren van deze Onderzoeksagenda is het mogelijk om binnen 10 jaar uit de top 3 meest voorkomende doodsoorzaken onder kinderen te komen.
Waar wordt de 4 miljoen euro jaarlijks aan besteedt?
Om de Onderzoeksagenda te realiseren, is jaarlijks 4 miljoen euro nodig. Een flink bedrag, dat met hulp van nog meer donateurs mogelijk moet zijn. De Onderzoeksagenda geeft met 5 heldere thema’s richting aan alle investeringen die Stichting Hartekind doet om samen met artsen, patiënten en innovatieve organisaties hét verschil te maken voor hartekinderen.
De 5 thema's van de Onderzoeksagenda zijn:
• Hartfalen en hartritmestoornissen
• Opgroeien met een hartafwijking
• Bouwen aan een nieuw hart
• Beter de operatie door
• De toekomst van het geopereerde hart
Elke dag worden 4 kinderen geboren met een hartafwijking en niet alle kinderen overleven dit. 3 van deze kinderen moet vlak na de geboorte al één of meerdere levensreddende operatie(s) ondergaan. Het aantal ziekenhuisbezoeken is hier een veelvoud van. Stichting Hartekind financiert wetenschappelijk onderzoek naar het vergroten van overlevingskansen en het verbeteren van levenskwaliteit van hartekinderen. De ambitie om hartafwijkingen als doodsoorzaak van kinderen uit de top 3 te krijgen, vraagt om het vergroten van het aantal donateurs.
Door: Nationale Zorggids