De levensgevaarlijke streptokokkenbacterie heeft dit jaar in Nederland al het leven geëist van zeven jonge kinderen. Minstens zeventig anderen belandden in het ziekenhuis met ernstige infecties als hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, longontsteking of bot- of gewrichtsontsteking. Elf kinderen hadden necrotiserende fasciitis, wat voor afsterving van de huid en spieren zorgt. De streptokok staat om die reden bekend als de vleesetende bacterie. Dit meldt Algemeen Dagblad.
De waterpokken maken een inhaalslag na corona en zorgen momenteel ook voor meer complicaties, zoals streptokokkeninfecties. Kinderarts Michiel van der Flier drukt ouders op het hart om niet meteen in paniek te raken, maar wel alert te zijn op de symptomen. Dat is vooral belangrijk na de waterpokken, omdat de kapotte blaasjes de streptokokkenbacterie een grotere kans op succes geven. Kinderen die na hun waterpokkeninfectie weer koorts krijgen, of een rode plek op de huid krijgen die uitbreidt, moeten naar de huisarts. Alleen paracetamol is bij streptokokken een geschikte pijnstiller, omdat ibuprofen en diclofenac de risico’s op een ernstiger verloop vergroten.
Snel veranderend ziektebeeld
Ongeveer drie keer zoveel kinderen als normaal zijn dit voorjaar besmet geraakt met de Groep-A-streptokokken (ook wel: GAS-bacterie). Kinderartsen en huisartsen zijn hier extra alert op dankzij een brief van het RIVM, de Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Een infectie kan de ene dag nog heel mild lijken en de volgende dag zeer ernstig zijn. “Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met antibiotica”, aldus Van der Flier.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky