Sommige vetten die in kunstvoeding zitten, blijken het darmmilieu van baby’s te verstoren, blijkt uit onderzoek door Lu Wang van de Rijksuniversiteit Groningen. Vetten in borstvoeding doen dat niet. Dit meldt Vakblad Vroeg.
In de darmen van pasgeboren baby’s groeien verschillende bacteriën van de moeder en haar directe omgeving. In de eerste drie jaar van het leven van een baby neemt de microbiële diversiteit in de darmen toe. Maar de ontwikkeling daarvan kan verstoord worden door vetten, zepen en producten voor persoonlijke hygiëne, stelt het onderzoek van Wang. In flesvoeding zitten meer verstorende betten dan in het moedermelk.
Faecalibacterium prausnitzii
Die vetten in kunstvoeding kunnen onder meer leiden tot meer calciumzepen, met name calcium-palmitaat, en daar is de belangrijke darmbacterie Faecalibacterium prausnitzii heel gevoelig voor. Gelukkig stimuleren andere vetten juist de aanmaak van deze bacterie. Dat zijn dan weer de vetten die ongeveer hetzelfde zijn als de vetten in de moedermelk. De afwezigheid van F. prausnitzii wordt in verband gebracht met onder meer diabetes type 1, astma en allergieën. Daarom is het van groot belang dat babyvoeding verder wordt verbeterd, zodat de samenstelling van vet geoptimaliseerd is. Dat zal baby’s die flesvoeding krijgen helpen gezondere darm-microbiotica te ontwikkelen.
Door: Nationale Zorggids