Elk jaar worden er in Nederland 35 baby’s geboren met een levensbedreigende hartafwijking. Zonder medisch ingrijpen overlijden deze kinderen binnen een maand. Dit kan worden voorkomen door het zuurstofgehalte in het bloed te meten, via infrarood licht. Zorg en Zekerheid ondersteunt deze speciale zorg voor baby’s, die wordt uitgevoerd door verloskundigen in de regio. Dat meldt Zorg en Zekerheid.
Deze zorg werd tot voor kort nog niet door eerstelijns verloskundigen geleverd. Zorg en Zekerheid brengt daar, na een aanvraag van de Leidse verloskundige coöperatie Leiden En Omgeving (LEO), verandering in. Op deze manier kunnen ouders aanspraak maken op deze screening van hun pasgeboren baby op aangeboren hartafwijkingen via de verloskundige. Dit geldt zowel voor ouders die thuis zijn bevallen of die hun kraambed hebben in de eerste lijn.
Lastig te zien
“Op dit moment worden hartafwijkingen tijdens de zwangerschap in 30-40% van de gevallen gemist”, vertelt inkoper Geboortezorg Renske van Maris. “Op een echo is het vaak lastig te zien. Ook na de geboorte zijn de symptomen niet direct zichtbaar. Die ontstaan meestal pas na een aantal dagen.”
Omdat de saturatiemeting via infrarood licht wordt gedaan, merken de baby en de ouders er weinig van. De saturatiemeting wordt snel na de geboorte en op dag twee of drie na de geboorte uitgevoerd. Op deze manier kunnen verloskundigen 35 kinderlevens per jaar redden.
Juiste zorg op de juiste plek
Het is de bedoeling dat de saturatiemeting door verloskundigen binnenkort wordt opgenomen in de landelijke richtlijnen. Voor het zover is, heeft Zorg en Zekerheid een speciaal tarief afgesproken met de verloskundigen aangesloten bij LEO. Een mooi voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek.
Door: ANP