Normal_tweeling

Lange tijd werden eeneiige tweelingen ‘toeval’ genoemd. Simpelweg omdat er geen duidelijk antwoord was op de vraag hoe een bevruchte eicel zich kan splitsen in twee embryo’s. Dankzij een groot internationaal onderzoek onder leiding van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) zijn de eerste aanwijzingen gevonden. Dit meldt VU. 

Lange tijd was het ontstaan van een eeneiige tweeling een groot mysterie. Genen spelen hierbij geen of slechts een hele kleine rol. Wetenschappers hebben nu voor het eerst een biologische oorzaak gevonden: een uniek epigenetisch profiel bij eeneiige tweelingen. De epigenische informatie in de chromosomen van identieke tweelingen verschilt van die van anderen. Daarbij gaat het niet om het dna, maar om elementen van methylatie die invloed hebben op het splitsen van een bevruchte eicel.

Aangeboren afwijkingen

“Wij vonden 834 locaties in het dna waar het niveau van methylatie bij eeneiige tweelingen anders was dan bij niet-tweelingen. Deze locaties in het dan, zijn betrokken bij functies in de vroege embryonale ontwikkeling”, legt onderzoekersleider Jenny van Dongen van de VU en het Nederlands Tweelingenregister uit. Met deze kennis kunnen aangeboren afwijkingen onder identieke tweelingen beter verklaren én ze kunnen dankzij het epigenetisch profiel zien of in de vroege zwangerschap een broertje of zusje verloren is gegaan (vanishing twin syndrome).

Door: Nationale Zorggids